Suuri ja mahtava suurijamahtava.com

Poliittinen koordinaatisto Venäjällä

  • Slon.ru
    Slon.ru

Huom! Kysely on toteutettu ennen duuman vaaleja 14.7.2011 – 20.7.2011. Lukiessa kannattaa muistaa, ettei Venäjällä ole samanlaista selkeää puoluepolitiikkaa kuin länsimaissa. Rakenteet ovat jääneet puolitiehen, koska uusia puolueita ei ole pitkään aikaan rekisteröity. 

Aineisto on mielenkiintoinen. Kyseessä ovat mielenosoituksissa nähdyt ihmiset (18-55 -vuotiaat) kaupunkilaiset internet-käyttäjät.

 

-----------------------------------------------------------------------------

Ajankohtaisia poliittisia ja taloudellisia tapahtumia käsittelevä Slon.ru-portaali toteutti heinäkuussa tutkimuksen, jonka tavoitteena oli selvittää Venäjällä asuvien kansalaisten poliittisia mieltymyksiä. Tutkimuksen toimeenpanosta vastasi Tiburn Research -yritys, joka tarjosi kolmelle tuhannelle 18–55-vuotiaalle Internet-käyttäjälle eri puolelta Venäjää (kaupungit, joissa vähintään 100000 asukasta) kaksikymmentä kysymystä sisältävän testin.  Lisäksi vastaajien piti valita yksi presidenttiehdokas. Vastausten perusteella osallistujat sijoitettiin poliittiselle koordinaatistolle yhteen viidestä eri ryhmästä.  Nämä ryhmät olivat:

1)      Sosialistit, joiden keskeiset arvot ovat sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo. Heidän mielestään valtion pitää huolehtia kansalaisista ja taata poikkeuksetta kaikille kunnollinen elämänlaatu ja elintaso. Valtion pitää kontrolloida strategisesti tärkeitä taloudellisia aloja ja säätää varojen redistribuutiota verojen avulla.

2)      Konservatiivit puhuvat vahvan valtion puolesta. Ainoastaan valtio pystyy takaamaan järjestyksen, turvallisuuden ja laillisuuden. Vahva armeija ja poliisi, perinteiden säilyttäminen, uskonto, patriotismi – nämä kaikki auttavat säilyttämään yhteiskunnallista vakautta.  Stabiilisuus on kuitenkin mahdotonta ilman itsenäisiä, varakkaita ja oma-aloitteisia kansalaisia. Myös valtion kuuluu stimuloida yritystoiminnan kehitystä.

3)      Liberaaleille on tärkeintä yksilön oikeudet ja vapaudet. Heidän mielestään yksittäinen ihminen on politiikan ja talouden keskeinen arvo ja edistävä voima.  Valtion valtaa yksilöä kohtaan pitäisi rajoittaa, ja sen toiminnot minimoida. Kaikki, mitä valtiolta vaaditaan, on yhteisten sääntöjen valvominen. Kaikki muu säädetään vapailla markkinoilla, vapaan kilpailun prosessissa.

4)      Keskustalaiset tunnustavat valtion arvoa ja ovat valmiit puolustamaan yksilön vapauksia ja oikeuksia, mutta vain tiettyyn rajan asti. Heille tärkeintä on poliittisen elämän vakaus ja ennakoitavuus. Taloudessa he uskovat valtion ja yksityisen yritystoiminnan tasapainoon mahdollisuuteen.  Keskustalaisiin kuuluvat vastaajat eivät välttämättä vielä osanneet määrittää omia poliittisia mieltymyksiään.

5)      Vahvan valtiovallan kannattajat puoltavat vahvaa ja yhtenäistä keskusvaltaa.  Valtio on heille keskeinen arvo. Taloudellinen ja poliittinen aktiivisuus ovat hyviä ainoastaan silloin, kun ne tukevat ja vahvistavat valtiota. Valtio tietää paremmin, mitä kansalaiset tarvitsevat, ja sen pitää huolehtia kansan eduista. Vastineeksi valtio on oikeutettu kontrolloimaan kansalaisten elämää.

 

  • Suurin yksittäinen ryhmä Venäjän kansalaisista on vahvan valtiovallan kannattajia.

Internet-käyttäjien enemmistö (38,6 %) osoittautui tutkimuksessa vahvan valtion kannattajiksi.  Ainostaan joka kymmenes vastaajista jakoi liberaaleja näkemyksiä ja puhui vapauksien merkittävän lisäämisen puolesta. Kaiken kaikkiaan melkein kolme neljäsosaa (73 %) tukee valtion puuttumista talouteen. Yli puolet (55 %) myös haluaisi, että valtio sääntelisi merkittävästi kansalaisyhteiskunnan suhteita.

  • Putin on johtaja myös liberaalien keskuudessa

Vaikka kyselyyn osallistuille tarjottiin hyvin kattavaa presidenttiehdokkaiden listaa sekä annettiin mahdollisuus olla äänestämättä tai valita oma ehdokas listan ulkopuolelta – presidentiksi joka tapauksessa valittiin Vladimir Putin, häntä äänesti 32 % vastaajista. Vladimir Žirinovski 14 %.  ja Dmitri Medvedev sai 12,8 %

Liberaalit äänestävät Putinia harvemmin kuin muut ryhmät (23 %) ja ilmoittavat muita useammin myös haluttomuuttaan äänestää ylipäätään. Kuitenkin myös liberaalien keskuudessa Putin on todennäköisin valinta.  Vaikka liberaalit pitävät Putinista selvästi muita ryhmiä vähemmän, toista johtajaehdokasta heillä ei yksinkertaisesti ole.

  • Navalni, Mironov, Nemtsov, Rogozin ja Limonov eivät yhdessäkään saisi vaaleissa kymmentä prosenttia äänistä

Tämä on varsin hämmästyttävää, koska kyselyyn vastasivat ainoastaan Internet-käyttäjät, joiden keskuudessa nämä henkilöt tunnetaan parhaiten. Jokainen heistä sai noin 2 %, mikä on virhemarginaalin rajoilla.

  • Joka toinen 18–24-vuotias vastaaja haluaisi, että hänen lapsensa asuisivat toisessa maassa.
  • Liberaaleja on suhteellisen vähän, mutta kansalaisvapauksien kannattajia on noin puolet.
  • Puolet varakkaimmista Internet-käyttäjistä tukee taloudellisten vapauksien rajoittamista.

Silloin kun kansalaisvapauksia kannattavat useammin korkeasti koulutetut, nuoret ja taloudellisesti varakkaat, taloudellisten vapauksien kannatus ei juuri riipu sosiaalisesta statuksesta ja on yleisesti alhainen (27 %).  Ainoastaan ihmiset, joilla on korkeat tulot, vaativat muita useammin taloudellisia vapauksia, noin 50 %. Mutta tämä myös tarkoittaa, että toinen puoli heistä kannattaa vasemmistolaisia näkemyksiä ja tukee taloudellisten vapauksien rajoittamista.

  • 66,9 % vastaajista on sitä mieltä, että nainen voi käydä työssä ja tehdä uraa, mutta hänen tärkein tehtävänsä on koti ja perhe.

 

Tuloksiin voi tutustua täällä

Tällä hetkellä kyseinen testi on avoin kaikille halukkaille ja se löytyy >>> TÄÄLTÄ <<<

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Tein testin, vaikka olenkin suomalainen. Vastauksissa oli pulmia. Venäjän suurvalta aseman merkityksestä USA:lle ja Euroopalle tai isämaan puolustamisesta vastasin rehellisesi.

Tuloksena on että olen sosialisti. Olen Suomessakin saanut tuloksen punavihreä. Kannatan yrittäjyyden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden tukemista.

Vaaleissa sopivampia presidenttiehdokkaista voisivat minulle olla, kuten vaalikoneissa olikin Arhinmäki. Eva Biaudet olisi arvoiltaan vielä edustavampi, mutta Haaviston tunnen parhaimmin.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Hyvin mielenkiintoinen ja vaikeasti ymmärrettävä selvitys, kiitokset lukijana. Ymmärrän, että venäläisen sielu vaatii vahvaa valtionjohtoa. Ilmeisesti neuvostoperinne lyö myös leimansa tuloksiin vai mitä olet mieltä?

Voisiko koulutettujen ja hyvin ansaitsevien asenteita perustella sillä, ettei heidän intressissään ole systeemin muuttaminen, koska silloin heidän etuoikeutensa todennäköisesti katoaisivat?

Se, että nuorista mielipiteensä ilmaisseista puolet haluaisi, että heidän lapsensa asuisivat ulkomailla, kertonee heidän luottamuksen asteensa valtion toimintaan.

Putinin 32 % ymmärrän siten, että häntä on mediassa tuotu määrätietoisesti esille vahvana johtajana. Hän taitaa olla ainoa vahva johtaja maassa. Ja kaikki ongelmat ovat toisten syitä, ei koskaan hänen.

Käyttäjän suurijamahtava kuva
Mihail Kurvinen

Ilmeisesti neuvostoperinne lyö myös leimansa tuloksiin vai mitä olet mieltä?

Ilman muuta. Vahvan johtajan perinne on säilynyt tsaariajalta. Varmaan ihmiset uskovat, että näin isoa maata ei pysty muuten kontrolloimaan ja pitämään kasassa. Vahvan valtion kannattajat ovat mielestäni juuri ihmiset, joilla on neuvostoaikainen arvopohja.

Voisiko koulutettujen ja hyvin ansaitsevien asenteita perustella sillä, ettei heidän intressissään ole systeemin muuttaminen, koska silloin heidän etuoikeutensa todennäköisesti katoaisivat?

Kyllä mielestäni mielenosoitukset ovat osoittaneet, että keskiluokka haluaa muuttaa järjestelmää. Kuitenkin kannattaa muistaa, ettei läheskään koko kansa osallistu protesteihin tai tue niitä. Moni vilpittömästi ja vainoharhaisesti uskoo USA:n sponsoroimaan ns. "värivallankumouksen" uhkaan.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Kiitos, Mihail, mielipiteistäsi. Ei se neuvostojohtaja-perinne alkanut Leninistä, kyllä se jo alkoi tsaareista. Eivät ihmiset ole väärässäkään, koska maassa ei ole aitoa demokratiaa. Jos siellä nyt joku yrittäisi aidon demokratian toimin hallita maata, siitä seuraisi katastrofi.

Venäjällä voi mennä todella kauan aikaa, jos koskaan, ennen kuin siellä demokratia toteutuu. Sekin pitäisi minun käsittääkseni toteutua vahvan vallan toimesta. Putinilla oli tässä mielessä tuhannen taalan paikka. Hän saisi silovikeineen maan joltiseen järjestykseen. Sen jälkeen olisi pitänyt alkaa varovainen siirtyminen demokratiaan, mutta kehitys oli päinvastainen.

Putinin ja kovan korruption jälkeen ei demokratia käsittääkseni ole vaihtoehto. Se tarkoittaisi mielivaltaa ja kovaa sekaannusta.

Käytät sanaa keskiluokka. Voisi olla hyvä täsmentää sitä. Olisiko parempi sanoa "venäläinen keskiluokka" tai joku muu ilmaisu, joka kertoisi, ettei kyseessä ole läntisen keskiluokan arvot omaksunut porukka?

Ei ole ihme, jos uskoo ulkoisiin vihollisiin, kun sitä on viimeiset 90 vuotta toitotettu ja kaikista virallisista tuuteista tuotu ulos.

Käyttäjän suurijamahtava kuva
Mihail Kurvinen

Olisiko parempi sanoa "venäläinen keskiluokka" tai joku muu ilmaisu, joka kertoisi, ettei kyseessä ole läntisen keskiluokan arvot omaksunut porukka?

Olet oikeassa. Venäjän politiikasta keskustellessa on tärkeää muistaa, ettei voi käyttää samoja mittoja kuin Suomessa. Tästä porukasta Venäjällä käytetään tänään erilaisia termejä mm. kreatiivinen luokka, hipsterit, verkkohamsterit :)

Sen jälkeen kun Putinista tuli presidentti vuonna 2000, venäläiseen todellisuuteen ovat palanneet monet neuvostoaikaiset perinteet. Ensin palasi vanha hymni, sitten vangittiin Hodorkovski ja myöhemmin kuvernöörejä alettiin nimittää ilman valitsemista. Korkein valta maassa käytännössä periytyy. Nyt kun leikitään ajatuksella, että Putin palaa valtaan vielä 12 vuodeksi, mieleen tulee helposti historiallisena kiinnekohtana Leonid Brežnev ja hänen aikansa poliittinen pysähtyneisyys. Nykyistä poliittista tilannetta on vaikeata kuvata muulla sanalla kuin stagnaatio.

Putinin ensimmäisen kauden alussa kukaan ei oikein välittänyt vapauksista. Tavalliset ihmiset olivat valmiit uhraamaan niitä taatakseen taloudellista hyvinvointia. Öljyn hinnoilla on ollut tietysti oma merkittävä vaikutuksensa tilanteeseen, mutta niin kuin mainitsit Putin sai maan joltiseen järjestykseen. Nyt uusi sukupolvi, uusi luokka, joka kehittyi näissä taloudellisesti suotuisissa oloissa, vaati vapauksiaan ja oikeuksiaan takaisin, ns. makkara ei enää riittää.
Katsotaan miten käy. Mutta tuskin hän lähtee vapaaehtoisesti, sillä hänelle ja hänen lähipiirille on kertynyt liian paljon kysymyksiä.

Minulla on suunnitelmissa julkaista mielestäni hyvin mielenkiintoisen kaavion, josta käy ilmi muun muassa ketkä ovat mukana Putinin valtavertikaalissa. Ketkä johtavat maan tärkeimpiä aloja, ja kenen käsissä on kertynyt valtavaa määrää pääomaa.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Putinin vallankäytössä pitää mielestäni ottaa huomioon valtiovallan lisäksi yritysvalta. On todella vaarallista tulevaisuuden kannalta, kun holding-yhtiöitä ja suuria yhtiöitä johtavat silovikit. Eivät he ole yritysjohtajia.

Vuonna 2007 puhuttiin, että 600 000 KGB:n tai FSB:n toveria kollasi firmoja löytääkseen hyviä painostuskohteita. Kun löysivät, hallinnon avulla laittoivat firman ahtaalle ja ostivat osuuden halvalle. Luonnollisesti Kremliin meni riittävä osa korruptiosta. http://prokarelia.net/fi/?x=artikkeli&article_id=1...

Ei siten ihme, että venäläinen perinne, uusinvestointien laiminlyöminen, on kaikilla aloilla jatkunut vahvana. Tuossa juuri katsoin IL:n juttua, jossa kerrottiin rakettitehtaasta. Venäläisillä sivuilla olevat kuvat ovat järkyttäviä: http://lana-sator.livejournal.com/160176.html#cutid1.

Ihmetyttää, miten suuren valtion johtajilla on niin vähän älliä, että he keskittyvät pääasiassa aivan poskettomien korruptiorahojen hankintaan ja katsovat asioita niin lyhyellä tähtäykselä.

Uusi kaaviosuunnitelmasi on todella mielenkiintoinen! Olisin siitä hyvin kiinnostunut ja olisi ilahduttavaa, jos ottaisit yhteyttä (esim. toimitus@karjalankuvalehti.com). On kiinnostavaa myös nähdä, miten valtasuhteet ovat muuttuneet esim. vuoden 2008 presidentinhallinnon tilanteesta. Minusta tämä kuvio on Metukan kannalta ollut todella surkea: http://prokarelia.net/fi/index.php?x=artikkeli&art....

Toimituksen poiminnat