Suuri ja mahtava suurijamahtava.com

Venäjän “Facebook” paineen alla

Leena Liukkonen kertoi blogissaan mielenkiintoisesta tapahtumasarjasta venäläisen sosiaalisen verkkosivuston VK (VKnontakte) ja sen perustajan Pavel Durovin ympärillä. Sivusto on joutunut tämän kuukauden aikana erityisen huomion kohteeksi. Ensin Novaja Gazeta väitti, että Vkontakte on luovuttanut käyttäjätietoja turvallisuuspalveluille sekä tehnyt yhteistyötä presidentin hallinnon kanssa. Durovin on myös väitetty olleen osallisena liikenneonnettomuudessa, jossa valkoinen Mersu törmäsi liikennepoliisiin.

Durov on kuitenkin korostanut, kuten monesti  aiemminkin, ettei aja autoa vaan käyttää metroa. Vaikka Durov on nähtykyseisen auton vieressä kesäkuussa 2012, Mersu ei ilmeisesti ole hänen.  Pietarin liikennepoliisin johdon mukaan hän ei ollut autossa, mutta häntä kuullaan kolarin tutkinnassa todistajana. Durovin kotiin tehty etsintä herättää myös kysymyksiä, koska tutkinta tehtiin juuri ennen kauppoja, joissa kaksi merkittävää osakkeenomistajaa myivät 48 prosenttia Vkontakten osakkeista.

Niin tai näin, Vkontakte on yksi Venäjän vaikutusvaltaisimmista medioista. Päivittäin ns. ”venäläistä Facebookia” käyttää tällä hetkellä tilastojen mukaan jopa yli 47 miljoonaa käyttäjää.

3654s

 

Romaanista Metro 2033 tuttu kirjailija Dmitri Gluhovski kirjoittaa kolumnissaan, että Venäjä menettää viimeisen aidosti riippumattoman tiedotusvälineen.  Hänen mielestään yleistyneet hyökkäykset sivustoon ja 48 prosentin osakkeen kiistanalainen myynti öljyrahoilla operoivalle United Capital Partners – yhtiölle ei ole sattumaa. Hän vertaa tapahtunutta riippumattoman television haltuunottoon 2000-luvun alussa, ja korostaa entisten Nashi -liikkeen aktiivistien ja Pavel Astahovin yhtäkkiä herännyttä mielenkiintoa VK:ssa esiintyvää laitonta materiaalia kohtaan.  Itse haluaisin vielä muistuttaa, että suuremman osan väitöskirjansa aineistosta varastanut Astahov toimi aikoinaan juuri NTV:n omistajan Vladimir Gusinskin asianajajana.

Slon.ru yhtyy Gluhovskin ajatuksiin, että valtiovallan tavoitteena on saada kontrolliin maan suurin riippumaton sosiaalinen verkkosivusto ja tämä on ollut jo pitkään odotettavissa. Vaikka Durovilla on vain 12 prosenttia yhtiön osakkeista, on hän kuitenkin edelleen Vkontakten itsevaltainen johtaja, koska hän päättää yhtiössä, ainakin toistaiseksi, myös Venäjän rikkaimman miehen Ališer Usmanovin puolesta (40 %). Tästä huolimatta miehillä on ollut ristiriitoja, joten Usmanovin suhteilla uusiin omistajiin on sivuston ja Durovin tulevaisuuden näkökulmasta paljon merkitystä.

Nikolai Kononov nimittää Vkontakten perustajaa kirjassaan ”Durovin koodi” uuden sukupolven poliitikoksi, joka pystyy yhdistämään ja johtamaan väkeä, mutta itse Durov ei ole tästä kiinnostunut. Durov on yrittänyt pysyä sivussa politiikasta, ja ehkä juuri tämän takia hän voi menettää valtansa omassa luomuksessa.

Mutta onko Vkontakte todella riippumaton media?

Joulukuussa 2011 Pavel Durov kertoi, että turvallisuuspalvelut olivat pyytäneet sulkemaan opposition ryhmiä. Durov kieltäytyi avoimesti, mistä sai Internetissä paljon kehuja. Alussa mainitussa Novaja Gazetan artikkelissa kuitenkin väitetään, että asia ei mennyt niin kuin Durov kertoo. Novaja Gazetassa spekuloidaan Pavel Durovin ja VK:n entisen lehdistösihteerin Vladislav Tsipluhinin epäilyksiä aiheuttavilla kirjeillä sen aikaiselle presidentin hallinnon varajohtajalle Vladislav Surkoville.

 Jos kirjeet ovat aitoja, niissä muun muassa kerrotaan, että Vkontakte on jo monen vuoden ajan tehnyt yhteistyötä turvallisuuspalveluiden kanssa luovuttamalla niille tietoja tuhansista verkoston käyttäjistä (ip-osoitteet, puhelinnumerot ja muu informaatio, joka tarvitaan henkilön tunnistamisessa). Durov kirjoittaa:

”Olemme huolissaan mahdollisesta poliittisesta ja taloudellisesta epävakaudesta Venäjällä ja olemme valmiit toteuttamaan tarvittavia toimenpiteitä ja auttamaan valtiollisia palveluja estämään väkivallan ja kaaoksen leviämistä”.

[--]

“Kaikki Vkontakten osakkeenomistajat ovat kiinnostuneet valtiollisen vakauden säilyttämisestä. Tällä hetkellä pohdimme, mitä vielä me voisimme tehdä teknisellä tasolla yhteiskunnan emotionaalisen kiihkon lievittämiseksi, kiinnittämättä yleisön negatiivista huomiota.”

Durov kuvaa Vkontaktea viimeisenä vartiona, joka suojaa Facebookin tunkeutumiselta Venäjälle. Hänellä on ehdotus Internetin kahdesta strategisen kehitylinjauksesta:  Joko jatketaan verkon epäsuoraa kontrollia tai estetään käyttäjien pääsyä tietyille sivustoille Kiinan malliin.

Tsipluhin puolestaan kirjoittaa, että he ovat estäneet radikaalisesti ajattelevien ihmisten tilejä, mutta eivät halua sulkea oppositioryhmiä, koska sillä voi olla peruuttamattoman negatiivinen vaikutus niin verkkosivulle kuin maan hallitukselle. Tsipluhin myös kertoo verkossa kuuluisan toimittajan Sergei Minajevin (MinaevLive/KontrTV) aikeista vahvistaa jännitettä kahteen leiriin jakautuneen opposition välillä ja luoda konflikti. (Tällä tarkoitettiin ensimmäistä suurta protestia, jolloin osa oppositiosta halusi mennä luvalliseen mielenosoitukseen Bolotnaja aukiolle ja osa suunnitteli lähtevänsä luvattomaan mielenosoitukseen Vallankumouksen aukiolle.)

Myöhemmin Tsipluhin myönsi tehneensä yhteistyötäpresidentin hallinnon kanssa muun muassa The Twitter Journal -sivuston luomisessa, mutta sen enempää  Durovilla kuin Vkontaktella ei ole hänen mukaansa asian kanssa mitään tekemistä. Tsipluhin kertoo, että kannatti pitkään Kremlin politiikkaa  eikä hän sitä koskaan salannut, mutta hänen poliittiset näkemyksensä muuttuivat joulukuun 2011 mielenosoitusten jälkeen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Turvallisuuspalvelu ja onnettomuus, jotenkin näihin kahteen törmää liian usein, kun lukee juttuja Venäjän taloudesta ja sikäläisestä isosta rahasta. Kiitos Mihail tästä katsauksesta.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Suomessa on paljon tiedon ja tekemisen huippuammattilaisa kuten tässä Mihail. Kun seuraa Uuden Suomen blogeja, siellä on hieno katsaus sekoitusta mistä tahansa alasta, opetuksesta, teknikasta, terveydenhuollosta, taloudesta, politiikasta jne... mutta myös komentaattorit kritiikeineen. Yllättäviä avauksia. Tällasta tietoa kuten Mihail julkitoi on harvoin saatavilla. Kiitos.

Ari Anttila

Todella toivon, että VK ei menetä asemaansa Venäjällä.
Vaatiikos VK oikean nimen käyttämistä? Rekisteri-FB:hän näin tekee.

PS. Eräs nimeltä mainitsematon suomalainen media viittasi VK:hon "venäläisenä FB-kopiona, joka ei piittaa tekijänoikeuksista". Hah.

Käyttäjän JouniMarjanen kuva
Jouni Marjanen

Ari, jos et tiedä, niin vkontakte kylläkin on aikamoinen merirosvoradio. Voit kuunnella musiikkia laidasta laitaan ja katsoa aivan uusimmat elokuvat on linenä. Artisti ei saa kyseisestä kuuntelusta/katselusta latin latia. Jos sinulla on vkontaktessa oma sivu, niin voi lähettää sinulle linkkiä vaikka tuhannelle piraattisivulle vkontaktessa.)))

Käyttäjän SanteriKrki kuva
Santeri Kärki

Kiva huomata, että täällä on blogeja joissa myös panostetaan jonkinlaiseen sisällön tuottoon eikä syljetä kaikkia aivopieruja lattialle. Jatka vaan samaa malliin!

Käyttäjän JouniMarjanen kuva
Jouni Marjanen

http://www.rumba.fi/uusi-him-albumi-paljastuu-kapp... Tässä ihan tuore uutinen facessa. Suomalaisen yhtyeen albumin julkaisusta Tänään uutisoitiin.
09.04 http://vk.com/valo_stiff
kyseinen henkilö jo julkaissut vkontaktessa koko albumin)) Eikö ole omituista. Ei siis kyseistä kansaa kiinnosta pätkääkään, että yhtyeen jäsenet ovat sijoittaneet koko omaisuutensa kyseiseen albumiin ja julkaisuun. Aika löyhässä on moraali, jos muka vielä fanittavat kyseistä bändiä. Vkontakte on täynnä kyseistä varastamista.

Piku Koo

>>>>>>>>>> Turvallisuuspalvelu ja onnettomuus, jotenkin näihin kahteen törmää liian usein, kun lukee juttuja Venäjän taloudesta ja sikäläisestä isosta rahasta.>>>>>>>>>>>

Äskettäin FBI tutki tarkoin VKontakten D. Tsarnaevin ja tämän ystävien osalta. Ja hyvin mahdollisesti penkoo saittia edelleen.

Venäjä on iso maa.. 150 miljoonaa asukasta, välissä on paljon maata ja vettä ja huonosti kehittynyt tiedotuskulttuuri. Valkoiset mersut ja onnettomuudet ovat tyypillistä venäläistä salaliittoteorisointia jotka valitettavan usein otetaan tietyissä piireissä aivan liian todesta. Tämähän on tuttua myös Amerikasta, mutta sikäläinen media on niin kakofoninen, että demokraattinen tasapäisyys säilyy ja kansa pysyy sohvalla popkornia syömässä.

Toimituksen poiminnat